Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αλμυρή κολοκυθόπιτα

Η συνταγή αυτή είναι πολύ παλιά και προέρχεται από ένα ορεινό χωριό λίγο πριν τα Καλάβρυτα στην Πελοπόννησο. Φτιάχνονταν συνήθως με αγνά υλικά, κυρίως με ότι μπορούσαν να παράγουν μόνοι τους.

Υλικά
- 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
- 7 αυγά
- 2-3 ποτήρια νερό
- 1/4 του κιλού μακαρόνια Νο 6
- 1 χούφτα ρύζι
- Λίγο γάλα
- 400γρ. τριμμένη ξηρή μυζήθρα
- Πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 κιλό φύλλα έτοιμα χωριάτικα ή 2 χειροποίητα

Εκτέλεση
Αρχικά τρίβουμε την κολοκύθα με τον τρίφτη. Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε με το χέρι όσο μπορούμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέσα σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφού σωταρισθεί προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το νερό και αφήνουμε να βράσει λίγο.


Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μακαρόνια και το ρύζι και αφήνουμε να πήξει.


Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει το μείγμα. Στην συνέχεια χτυπάμε 6 αυγά και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στην κολοκύθα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κόψουν. Ρίχνουμε και τη μυζήθρα.


Άν αποφασίσουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρειαστούμε δυο, ένα για κάτω και ένα για να σκεπάσει την πίτα μας. Εγώ επειδή έχω έλλειψη χρόνου, προτίμησα να βάλω έτοιμο. Σε αυτήν την περίπτωση βάζουμε περισσότερα φύλλα από κάτω και λιγότερα από πάνω πάντα αλειμμένα ένα-ένα με ελαιόλαδο. 


Γυρίζουμε και τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα για να δείχνει ομοιόμορφη η πίτα μας. Την χαράσουμε, χτυπάμε 1 αυγό με λίγο γάλα και το ρίχνουμε πάνω απλώνοντάς το με το πινέλο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα περίπου. Και η πίτα μας είναι έτοιμη......


...... και έτοιμη για σερβίρισμα.


Καλή επιτυχία!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...